Geluk In Een Eierdop - J. Hermus (samenvatting)

Geluk in een eierdop is een klein gratis E-boek geschreven door Jelle Hermus. In zijn liefde voor persoonlijke groei en het delen van kennis heeft hij de vele boeken en artikelen die hij heeft gelezen over geluk samengevat in 5 relatief eenvoudige basis principes: Breng overzicht in je leven (1), breng je lichaam in balans (2), neem zelf verantwoordelijkheid voor je leven (3), geniet van het moment (4) en uit je liefde en dankbaarheid (5).

 

Overzicht in je leven verkrijg je door zowel je omgeving als je hoofd op te ruimen. De achterliggende gedachte hierachter is dat stress veroorzaakt wordt door gebrek aan controle en dat controle te verkrijgen is door de situatie te vereenvoudigen. Hoe meer spullen in huis staan, hoe minder controle je hebt en dus: ruim je huis op. Geef spullen weg of verkoop ze op internet. Hoe minder dingen je bezit, hoe opgeruimder je je zult voelen. Hetzelfde geldt voor gedachten. Hoe minder verschillende gedachten er door je hoofd spoken, hoe rustiger je je voelt.Twee tips die Jelle beschrijft zijn het maken van mindmaps om je hoofd leeg te maken en het focussen op een persoonlijk doel om niet te veel verschillende gedachten over verschillende onderwerpen te initiëren. Onze hersenen zijn niet goed in staat om een takenlijst te onthouden op basis van prioriteit. Hierdoor kunnen kleine taken belangrijker lijken en belangrijke taken zelfs vergeten worden. Door een mindmap te maken van taken die je nog wilt doen kunnen je hersenen erop vertrouwen dat de taken niet meer onthouden hoeven te worden en ervaar je meteen ontspanning. Een tweede manier om overzicht in je hoofd te creëren is om een persoonlijke doelstelling op te stellen. Elke Beslissing die je neemt, grote en kleine, zullen je wanneer je een doel in je achterhoofd hebt automatisch een stapje verder in die richting helpen.

Je lichaam in balans brengen heeft te maken met de combinatie van voeding en beweging. Qua voeding beschrijft Jelle drie tips: eet minder vlees, eet waar mogelijk biologisch en eet zo min mogelijk bewerkte producten. Om in balans te blijven is niet alleen belangrijk hoe de calorieën binnen komen, maar ook hoe ze verbrand worden. Beweging is daarom belangrijk. De beste manier om niet alleen fysiek maar ook mentaal in balans te blijven is om regelmatig een wandeling te maken of een stuk te fietsen.

Het derde principe roept op om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Het nemen van verantwoordelijkheid leidt tot daadkracht, wat je helpt om je eigen doelen te bereiken. De achterliggende overtuiging van verantwoordelijkheid is dat de resultaten die nu zichtbaar zijn, het resultaat zijn van eigen gedrag in het verleden. Daarmee kun je dus met het gedrag van vandaag je eigen toekomst beïnvloeden. De meeste stress ervaar je wanneer je denkt aan een gebeurtenis uit het verleden of een (mogelijke) gebeurtenis in de toekomst.

Wanneer je je focust op het moment van nu, en geniet van het moment, ervaar je over het algemeen geen stress. Je bent immers niet precies nu met het examen bezig, of precies op dit moment een presentatie voor de koningin aan het geven. Je hoeft je daarom ook niet nu te stressen.

Tot slot wellicht de eenvoudigste manier om geluk te ervaren; liefde tonen en dankbaar zijn. Liefde zit verborgen in de kleinste dingen. Een glimlach naar een vreemde op straat, Iemand laten voorgaan met instappen in de trein, of een collega een compliment geven over haar goede bijdrage bij een project. Liefde werkt eigenlijk heel eenvoudig: hoe meer je geeft, hoe meer je zult ontvangen. De kracht van bewust dankbaar zijn zit verscholen in het feit dat je bewust op zoek gaat naar elementen in je leven waar je blij mee bent. Door bewust dankbaar te zijn denk je dus meer aan leuke dingen, en zit je lekkerder in je vel. Deze vijf principes zijn zo eenvoudig dat iedereen er direct mee aan de slag kan. Ze hoeven niet in een bepaalde volgorde worden 'afgevinkt' om je gelukkig te maken en er is ook geen maatstaaf te halen voordat je gelukkig bent. Deze eenvoud maakt dit overzicht van 5 principes, en daarmee dit boekje, zo inspirerend.

 

Boeken over Persoonlijke Groei interessant?
Ga verder naar:

Dromen, Durven, Doen - B.Tiggelaar

Categorie: 
Go to top